Helena Dvořáková-RAR BG
Image of Helena Dvořáková

Helena Dvořáková

Narodila se v Brně. Už na gymnáziu byla členkou divadelního souboru. Hrála na příčnou flétnu a také zpívala s folkovou kapelou a ve sboru. Pod vlivem spolužáků Jana Mikuláška (v současné době divadelní režisér) a Marka Cpina (v současné době scénograf) se přihlásila na JAMU - obor činoherní herectví - kterou v roce 2002 absolvovala. Už během studia JAMU hostovala v Městském divadle v Brně, kde působila i po studiích - a to až do roku 2006. Už zde na sebe výrazně upozornila - např. jako Sally Bowles v CABARETU, Lavínie ve hře SMUTEK SLUŠÍ ELEKTŘE, Athéna ve hře ODYSSEIA. V roce 2005 si zahrála na letních divadelních slavnostech v německém Mayenu v hrách: MUŽ Z LA MANCHA a ŠUMAŘ NA STŘEŠE. Hostující režisérka Hana Burešová (se kterou spolupracovala H.Dvořáková mj. na brněnské inscenaci ZNAMENÍ KŘÍŽE, za kterou byla nominována na Cenu Alfréda Radoka) ji přiměla ke změna angažmá a od roku 2006 přesídlila Helena Dvořáková z Brna do Prahy a stala se členkou Divadla v Dlouhé. Česká televize uvedla přenosy některých divadelních představení, na kterých se podílela a to vždy jako v hlavní roli: LÉKAŘ SVÉ CTI, FAIDRA, a MAŠKARÁDA ANEB FANTOM OPERY. Za postavu Anežky Nulíčkové ve hře MAŠKARÁDA získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon GRAND festivalu smíchu v Pardubicích a za titulní postavu FAIDRY získala Cenu Alfréda Radoka a byla nominávana na cenu Thálie. Několikrát hostovala na scéně divadla Ungelt (NIEKUR, ORIGAMI). V televizi se objevila v seriálech ČETNICKÉ HUMORESKY, ČERNÁ SANITKA a hlavně KRIMINÁLKA ANDĚL, ve které ztvárnila roli psycholožky Jany Chládkové. První filmovou zkušenost získala v roce 2009 v krátkém filmu MAMÁNEK. Zatím největší filmovou příležitost získala v témže roce ve filmu STÍNU NEUTEČEŠ, kde se setkala s Jaroslavou Adamovou a Pavlem Landovským.


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
Jan 30, 1979 In Brno, Czech Republic
Movie/TV Credits:
9
First Appeared:
In the series Kriminálka Anděl 2008-09-01
Latest Project:
Series The Roubal Case 2021-11-26
Known For
Poster of The Devil's Mistress
Poster of Raluca
Poster of Schmitke
Poster of Maskerade
Filmography
Series The Roubal Case 2021-11-26
Movie Droneman Petra 2020-02-06
Movie Unlocked CIA Operative #1 2017-04-27
Movie The Devil's Mistress Hahn - UFA Governess 2016-01-21
Movie Raluca Markéta 2014-12-11
Movie Serena Nurse 2014-10-12
Movie Schmitke Julie 2014-10-05
Movie Maskerade Anežka Nulíčková, čarodějka 2009-12-25
Series Kriminálka Anděl Jana Chládková 2008-09-01